Dodela nagrada Živa 2020.

Međunarodna fondacija Forum slovenskih kultura dodelila je sedmu po redu nagradu ŽIVA, za najbolji muzej i kulturno-istorijsku celinu slovenskih kultura, u januaru 2022. godine. Dodela nagrada je za 2020. godinu, ali je zbog svetske pandemije korona virusa održana 11. i 12. januara 2022. godine u Muzeju Jugoslavije u Beogradu. Dvodnevna konferencija bila je sa pratećim programima čiji je deo bio realizovan u Muzeju Jugoslavije.

Prvog dana bilo je otvaranje sedme manifestacije nagrade ŽIVA. Tom prilikom predstavljeni su projekti „Novi Sad 2022 – Evropska prestonica kulture“ i „Čačak – Srpska prestonica kulture 2023“. Predstavilo se i 20 muzeja i kulturno-istorijskih celina nominovanih za dodelu nagradu ŽIVA 2020.

Drugog dana bilo je obraćanje više specijalnih gostiju iz SAD-a i Velike Britanije. U program je bila uključena i tradicionalna muzejska Tržnica, koju su pratile prezentacije muzeja iz Srbije.

Dodela nagrada ŽIVA za najbolji muzej i kulturno-istorijsku celinu u slovenskim zemljama, kao i dodela posebnih priznanja održala se 12. januara 2022. godine u Jugoslovenskoj kinoteci.

AKK foto je dodelu nagrada ispratio oba dana i zabeležio najlepše trenutke.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *